Fira de formatges i làctics de Cerdanya i Alt Urgell, Alp 2012

Diumenge 8 d’abril, dia de mones, ous de Pascua i conillets. A la Cerdanya llueix un sol molt ben rebut després de dies de pluja i fred. El Cadí majestuòs ens acompanya ben resplandent,  esmorzem i ens preparem per anar de fira a Alp. Avui es cel·lebra la primera edició de la Fira de Formatges i Productes Làctics de La Cerdanya i l’Alt Urgell, hi haurà 7 parades, un concurs de maridatge per parelles i un concurs de formatges i làctics. Això promet!

El Cadí des de la carretera Alp-Das

Arribem a Alp a les 12:00h, hi ha bon ambient, fa bon dia i els formatgers estan contents (la venta va bé: molta gent passeja i compra), alguns comentaris disgustats del Làctium (la darrera edició dins el mercat del Ram no convenç a gairebé ningú) i bones notícies dels que van ser a Sort. El Puigpedrós ens dibuixa un fons inmillorable i aprofito per fer deures: tasto el Botàs  i el Blau Ceretà d’en Pere del Molí de Ger (premiats al Làctium). Les meves conclusions són positives: el Botàs em sedueix per la textura tot i que, per intensitat de gust i recorregut prefereixo el seu germà gran el Puigpedròs, el Blau m’impressiona pel seu bouquet rodó amb la seva curta vida, fer un bon blau no resulta fàcil i aquest  fa menys de tres mesos que està a la venta i ja s’intueix un gust ben aconseguit.

 

Etiqueta Blau ceretà. M'agrada!

Després de saludar a tothom anem al teatre on participem al jurat popular (on pagant 3 euros pots tastar els 18 participants i puntuar-los)  i al concurs de maridatge per parelles. Al concurs  de productes hi ha dues categories, als làctics ens trobem 5 participants (2 iogurts, 2 matons i 1 fresc)   als que hem d’assignar 2 punts al que valorem com al millor i 1 al segón lloc. A l’altre categoria són 13 formatges de llets i tecnologies diverses difícils de comparar, entre els quals hi ha un tupí, un blau, crostes rentades i florides i quallades àcides i enzimàtiques, els havíem de donar 4,3,2, i un punt als que més ens agradéssin. La participació va ser notable amb 43 opinions populars i la meva experiència tot i trobar a faltar comoditat i calma, és p0sitiva si valora l’accessibilitat de l’acte. En acabar, ràpidament seiem a la taula per rumiar la nostra proposta al concurs de maridatges, amb 5 formatges per escollir, 3 vins i 3 pans. Vam decidir la següent combinació que va resultar mereixedora del premi al millor maridatge de contrast: Blau Ceretà, Vi dolç i pa de panses.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A les sis de la tarda donaven els premis del concurs  de maridatges i el de formatges i làctics. Aquests són els resultats:

Guanyadors I Concurs de Maridatge per parelles de La Cerdanya i l’Alt Urgell
Els guanyadors del I Concurs de Maridatge per parelles són:
– Premi al maridatge de contrast : Laia Pont i Jordi Vidal
– Premi a l’armonia: Cristina Gómez i Enric Torrebadella
– Premi Maridatge Clàssic: Elisenda Puig i Lluís.
Guanyadors del I Concurs de Formatges i Producte làctics de La Cerdanya i l’Alt Urgell
Els guanyadors del concurs de formatges són:
Medalla d’Or “Millor formatge de La Cerdanya i l’Alt Urgell 2012”: Castell-llebre.
Medalla de Plata: Mas d’Eroles – ovella
Medalla de Bronze: Ca l’Ermengol – cabra
El guanyador del I Concurs de producte làctic fresc de La Cerdanya i l’Alt Urgell és:
Cerdanya Mató – Iogurt

Un pensament sobre “Fira de formatges i làctics de Cerdanya i Alt Urgell, Alp 2012

  1. Retroenllaç: II Mostra de formatges i làctics frescs de la Cerdanya i l’Alt Urgell, Alp 2013 | bloc de formatges

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s