Reflexions…. 18ena Fira de Fortmatges Artesans dels Pirineus

Ja ben arribats a casa i descansats del tute del cap de setmana……fem unes reflexions i expliquem com ha anat la 18ena edició de la Fira de Fortmatges Artesans dels Pirineus.

La predicció del temps ens va espantar a tots, però finalment hem tingut un cap de setmana de temperatures elevades i de Plou I Fa Sol que ens ha regalat en més d’una ocasió un arc de sant martí. El temps moderat i les ganes de tots de tornar a gaudir dels millors formatges de la contrada ha fet que a moments no hi cabés ni una agulla dintre del pavelló! Alegria, multitud, somriures, menjar i beure i molts coneguts, han estat part de les sensacions viscudes durant el cap de setmana.

La Fira va obrir dissabte al matí amb un dels esdeveniments més esperats…el Concurs de Formatges! Destacar que aquest any van haver tres categories que no van poder ser formalitzades per manca de formatges participants, que van ser la de Formatges Frescos, Vaca Pasta Tova i la de Blaus. A continuació us citem els guanyadors d’enguany:

FORMATGES TUPÍ / GAZTAZARRA
Medalla d’or: Basondo (Hnos. Audikaba SC)

Medalla de plata: Quesos Larra

Medalla de bronze: Baztarrika Gazta

FORMATGES DE VACA QUALLADA ENZIMÀTICA
Medalla d’or: Formatgeria Roura-Soler

Medalla de plata: Altejó de Molí de Ger

Medalla de bronze: Vellut de Formatgeria Mas d’Eroles

 

FORMATGES D’OVELLA QUALLADA ENZIMÀTICA
Medalla d’or: Earl Elichabia

Medalla de plata: Zabaleta SC

Medalla de bronze (ex-aequo): Formatgeria Mas Marcè i Buruaga.

 

FORMATGES D’OVELLA PASTA TOVA

Medalla d’or: Tou de Casa Mateu

Medalla de plata: Puit de Formatgeria Valette

Medalla de bronze: Cremós de Formatges Bauma

 

FORMATGES DE CABRA QUALLADA ÀCIDA
Medalla d’or: GAEC Ferme du Bignau

Medalla de plata: Blanch de Formatgeria de Tórrec

Medalla de bronze: El Cuirol de Formatgeria Cuirols

 

FORMATGES DE CABRA QUALLADA ENZIMÀTICA
Medalla d’or: Tomme d’Aydius GAEC Ferme du Bignau

Medalla de plata: Quesos Benabarre

Medalla de bronze: San Pelegrín de Quesos de Radiquero

 

FORMATGES MATÓ i RECUIT 
Medalla d’or: Brosat de Formatgeria Taüll

Medalla de plata: El Lladré de Les Lloses

Medalla de bronze (ex-aequo): Formatges Cuirols i Formatgeria Mas Marcè

 

FORMATGES AMB CONDIMENTS

Diploma medalla d’or: Mas Rovira

Diploma medalla de plata: Lo Pebrat d’Ossera. Formatgeria Serrat Gros

Diploma medalla de bronze (ex-aequo): Carrat de Formatges Bauma i Formatges Cuirols

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Com cada any el Concurs es mereix moltes opinions, a favor dels premis atorgats, en contra…però el que de ben segur podem assegurar és que cada any el jurat que hi intervé és més tècnic i caminem cap a uns catadors professionals i objectius. El que sí ens agradaria destacar és que hi ha hagut dues medalles d’or  a formatgeries que tot just acaben de començar i és el primer any que presenten formatge al Concurs, esperem que aquest fet serveixi per a que els que encara s’ho estan repensant facin un cop de cap i sobretot per motivar els nous vinguts al món del formatge a continuar amb la mateixa il·lusió i qualitat de formatge! Felicitats a tots els guanyadors!

Durant tota la tarda vam poder disfrutar dels tastos guiats dels formatges guanyadors de vaca i de cabra a càrrec de blocdeformatges, d’un tast maridatge de cerveses i formatges a càrrec de’n Salvador Maura de la formatgeria Mas d’Eroles i en  Julià Vallès de la Companyia Cervesera del Montseny i un tast de maridatge de formatges i vins a càrrec de l’Artur Sagués, responsable del carro de formatges del Hotel Restaurant Mas Pau. El diumenge vam continuar amb més tastos d’Idiazàbal i Txacolí amb Iban Mate de l’Hotel Dolarea de Beasain, un tast de Formatges Catalans a càrrec de Pep Nogué, un tast de vins dirigit per Joaquim Sabaté de la Vinícola del Priorat i un tast de DOP Torta del Casar, formatge convidat d’enguany, guiat per Rafael Pajuelo de la formatgeria San Cristóbal, a Cáceres.

Com veieu hi va haver activitats relacionades amb el formatge tot el dia i durant tot el cap de setmana, però tot i així no en tenim prou! El dissabte a quarts d’11 del matí ja estaven tots els tastos plens….potser haurem de pensar en ampliar la Fira ja que sembla que de visitants no en minvarem el nombre, ans al contrari, perquè cada any en som més!

En definitiva, molt de tràfec, amunt i avall tot el dia, saludant a vells coneguts, amb alguna corredissa que altre, tastant les noves adquisicions o bé les novetats dels formatgers…….ESTEM MOLT CONTENTES DEL TRANSCURS DE LA FIRA 2012 I JA FRISEM PER A QUE ARRIBI LA SEGÜENT EDICIÓ!!!

Un pensament sobre “Reflexions…. 18ena Fira de Fortmatges Artesans dels Pirineus

  1. Hola,

    En la llista de formatges guanyadors en molts casos solament poseu la formatgeria i hi trobo a faltar els noms de molts dels formatges. A veure si els hi poseu.

    Per cert, havent provat i comprat molts formatges a la Seu. M’atreveixo a dir que els formatges d’ovella de pasta tova d’aquest país competeixen en una altre divisió. Tots tres són medalles d’or!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s