Resultats 4art Concurs Lactium 2012

Publiquem els resultats del 4art concurs Lactium, felicitem a tots els guardonats, que són molts! Afegeixo algunes imatges del meu pas per la Fira,  breu però intens…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Resultats 4rt Concurs Lactium 2012

1.1 Formatges frescos:

1.1 Formatges frescos coagulació enzimàtica 
Lactium Or: Mató de Can Florí, Formatgeria Can Florí
Lactium de Plata: Formatge Fresc de la Cabreria, Formatgeria la Cabreria
Lactium de Bronze: Mató de la Cabreria, Formatgeria

Primer premi per Can Florí de Marganell al Bages, i doble premi per La Cabreria de Santa Maria d’Olò formatges de cabra de pastura que vaig conèixer a la fira i que comencen amb moltes  ganes i bon producte. La meva opinió personal com a jurat d’aquesta taula és que dels 30 formatges participants n’hi va haver pocs d’excel·lents, un gruix tirant a insípids i per sorpresa nostre, al voltant d’una desena amb defectes. 

1.2 Formatges frescos coagulació làctica 
El premi ha quedat desert per no haver-hi suficients formatges per participar

Que curiós, a la nostra taula del jurat de formatges frescos de coagulació enzimàtica vam descartar dues peces per ser considerades de coagulació làctica. Reflex de la dificultat de catalogació d’alguns formatges, ja que les quallades mixtes  són difícils de classificar en làctiques pures, que gairebé ningú fa. 

2. Formatges de pasta tova

2.1 Formatges de pasta tova de vaca 
Menció Especial al Formatge Sant Ignasi, Formatgeria El Reixagó

Quin desconcert que aquesta categoria quedi deserta de tres premis i només una menció especial, això si felicitem a El Reixagò d’Olost que s’estrena amb premi i això sempre és començar amb bon peu! Ànims per seguir amb la vostra filosofia de cura del bestiar i l’elaboració del vostre formatge!

2.2 Formatges de pasta tova de cabra 
Lactium d’Or: Uff!!, Formatgeria Mas Alba
Lactium de Plata: Carrat, Formatges Bauma
Lactium de Bronze: El Turó, Formatgeria del Montseny

L’Uff!! s’emportà l’Or amb la seva potència i esplendor  de gust, la crosta rentada ben feta venç a les tradicionals florides d’aquesta categoria. El Carrat torna a revalidar la seva qualitat i el Turò surt premiat i confirma la seva millora rectificant l’amargor inicial que despuntava als inicis de la seva elaboració.

Formatges El Monseny

2.3 Formatges de pasta tova d’ovella 
Lactium d’Or: Llanut, Formatgeria Mas Marcé
Lactium de Plata: Püit Blanc, Formatgeria Valette
Lactium de Bronze: Odre, Formatgeria Can Pujol

El Llanut triomfa amb la qualitat de la  llet de les seva ovella ripollesa Mas Marcè obté el seu reconeixement a la tasca de cura de la raça, el Puït Blanc de la Valette segueix triomfant des de la seu i repeteix premien el seu segon concurs, i l’Odre obté premi amb llet pasteuritzada en tercer lloc darrera les dues llets crues.

2.4 Formatges elaborats amb herbacol 
Menció especial al Formatge Monte Aroma, Quesería Montequesos

Dedueixo que hi havia poca participació en aquesta categoria i per això el jurat va prendre la decisió de no assignar premis. Però si algú ens ho pot confirmar, blocdeformatges estarà ben agraït.

3. Formatges de pasta dura

3.1 Formatges de pasta dura de vaca entre 7 i 60 dies de maduració 
Lactium d’Or: Ros d’Eroles, Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium de Plata: San Simon Da Costa Don Cristano, Cristano SAT
Lactium de Bronze: Botàs, formatgeria Molí de Ger

El Ros d’Eroles revalida el seva posició d’estar entre els millors, ja que en l’edició passada es va endur el guardó de formatge artesà català de l’any. El gallec fumat San Simon queda en segon  lloc,. I en tercer lloc el Botàs de Molí de Ger que, o és una novetat o pot ser que jo m’hagi despistat, perquè ara mateix desconec, tot i  que,prometo tastar-lo diumenge a la fira d’Alp.


3.2 Formatges de pasta dura de cabra entre 7 i 60 dies de maduració 
Lactium d’Or: queda desert per no considerar cap formatger mereixedor del premi
Lactium de Plata: Garrotxa Ubach, Formatgeria Quesvic
Lactium de Bronze: Betara amb Cervesa, formatges Betara

El jurat torna a castigar la categoria, fet que demostra un criteri rigorós que duu a la reflexió. La plata per un formatge de llet pasteuritzada en vies d’aconseguir la D.O., el garrotxa en aquest cas elaborat per Quesvic. I el bronze per una novetat de Betara amb el seu formatge de cabre madurat amb cervesa.


3.3 Formatges de pasta dura d’ovella entre 7 i 60 dies de maduració 
Lactium d’Or: Pla d’Eroles, Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium de Plata: Semimadurat, Formatges La Cleda
Lactum de bronze: Boïgot, Formatgeria Valette

En aquesta categoria hi havia 13 formatges, després d’haver tastat 30 frescos vam agafar-nos les ovelles amb moltes ganes, el Pla d’eroles ens va agradar molt, era una peça estupenda, l’endemà vaig confirmar que va guanyar el premi a millor formatge artesà de l’any 2012. Entre els altres n’hi havia tres o quatre amb posicions altes dels que finalment vam escollir el Semi de la Cleda, amb una crosta florida preciosa, i una textura perfecte. I el Bronze per la Valette que torna a ser premiada i que assegura uns fonaments de qualitat per el creixement d’una formatgeria ben jove.

Formatge Pla d'Eroles


3.4 Formatges de pasta dura de vaca de més de 60 dies de maduració 
Lactium d’Or: Madurat Mas el Lladré, Formatgeria Mas el Lladré
Lactium de Plata: Ermesanda d’Eroles, Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium de Bronze: S’Ullestrat, DO Maó-Menorca, Formatgeria Jordi Bosch

Les vaques madurades són ben heterogènies, l’Or per Mas Lladré amb el seu madurat tradicional, la plata per l’Ermesenda de Mas d’Eroles de crosta molt ben rentada que suma el tercer premi de la jornada  i el bronze per un Maó menorquí.

3.5 Formatges de pasta dura de cabra de més de 60 dies de maduració 
Lactium d’Or: El Terròs d’Alba, Formatgeria Mas Alba
Lactium de Plata: Queso Curado Doñana, Quesos Doñana
Lactium Bronze: Garrotxa Maravall, Formatges Maravall

Amb les cabres de llarga maduració el rei va estar El Terròs, formatge de gran format i tacte exquisit, és un d’aquelles  peces majestuoses  que t’agrada acariciar abans de tastar. En segon lloc el formatge curat de Quesos Doñana, ja guardonat pel Cheese Awards 2009, i el tercer el Garrotxa Marvall, un altre Garrotxa premiat que confirma la qualitat d’aquest formatge que persegueix la D.O. de fa temps.


3.6 Formatges de pasta dura d’ovella de més de 60 dies de maduració 
Lactium d’Or : Beizama, Formateria Patxi Otegi
Lactium Plata : Pajarete en Manteca, Quesería Pajarete
Lactium, Bronze: Basondo, Formatgeria Hnos. Audicana Saez de Bikuña

Entre  les ovelles curades premiades en aquesta edició no hi trobem cap formatge català. L’Or va ser per un Idiazabal de Guipuzkoa, la plata per un formatge “en mateca” de llet pasteuritzada de la Sierra de Cádiz i el Bronze per un altre Idiazabal, aquest de la província Alavesa.

4.1 Formatges Blaus 
Lactium d’Or: Blau d’Osona, Formatgeria Molí de la Llavina
Lactium de Plata: Blau Ceretà, Formatgeria Molí de Ger
Latium Bronze: L’Atrevit de Betara, Formatges Betara

En la categoria de blaus, cada dia més nombrosa, l’Or va ser concedit al Blau d’Osona, un dels primers sinó el primer blau Català que manté  constant la seva qualitat al pas del temps, fet molt preuat per la dificultat en la constància en aquests formatges. La Plata per el ja premiat Molí de Ger amb el seu Blau Ceretà, que enacra no he tingut el plaer de tastar i que me l’apunto a la llista de formatges per tastar diumenge a Alp. I el Bronze per l’Atrevit de Betara que desconec i que haurem de buscar també pera  tastar. Els formatgers de casa nostra es llencen a fer formatges blaus a dojo!  Trobo a faltar algún formatge d’en Robert Camps, ja que últimament he tastat els seus blaus i destaco molt la seva evolució.

Blau de l'avi Ton de Formatges Camps

PREMI AL MILLOR FORMATGER ARTESÀ CATALÀ DE L’ANY 2012 
Formatge Pla d’Eroles, Formatgeria Mas d’Eroles

La tria d’aquest formatge es fa un cop han acabat totes les taules de  jutjar cada categoria, els millors de cada taula tornen a ser  tastats per una sel·lecció del jurat .Que hem de dir a en Salvador que per segon any consecutiu torna a triomfar com a millor formatge català de l’any amb una de les seves peces! ENHORBONA! MOLT BONA FEINA!

Salvador Maura de la formatgeria Mas d'Eroles

4 pensaments sobre “Resultats 4art Concurs Lactium 2012

 1. Hola, et volia fer un parell de consultes. La primera és que m’estranya que no hi surti el Blau de Muntanyola fet amb llet de búfala. Em va sorprendre molt el seu gust i textura i el vaig trobar espectacular. L’has tastat?
  La segona pregunta és una mica més complicada. L’any passat vaig anar a la Fira i vaig comprar un formatge que em va deixar alucinat i aquest any no l’he sabut trobat. No sé el nom ni la zona però em sóna que fos o de la Cerdanya o d’alguna altra part dels Pirineus. El tamany de la peca sencera devia ser d’uns 30-35 cmts (jo només vaig comprar-me un tros), el color de la pell era d’un marró terrós i el formatge en si era consistent, madurat però no excessivament, s’un color groc, crec que de llet de vaca i en quant al sabor em va recordar molt a una barreja entre el Gruyère i el Parmesà italià (inclús tenia una textura lleugerament cruixent com els punts de sal que a vegades aquest formatge té). Ja sé que és difícil però si tinguessis una mínima ide t’ho agraïria.

  Felicitats pel blog!

  M'agrada

  • Hola Eloi,
   No he tastat encara el blau de Muntayola amb llet de Búfala,
   però al llegir-te m’han vingut moltíssimes ganes de tastar aquest Bufalet! Coneixia el de cabra i el trobo exquisit! Jo no vaig ser a la taula dels blaus, però fem una crida a veure si trobem resposta a la teva qüestió
   Pels qui no els coneixeu us enllaço amb un post del Cuinetes: http://cuinetes.bloks.cat/2012/04/04/lactium-vic-2012-lactium-and-the-winner-cheese-is-el-bufalet/ .
   En quant al formatge que busques… per les mides, la textura amb cristalls, i amb llet de vaca del Pirineu no se’m acut cap. Amb llet d’ovella podria ser el Sant Quiri de Mas d’Eroles, i amb cabra pot ser el Terròs de Mas d’Alba.
   Seguirem rumiant si no és cap d’aquests….
   Gràcies a tu per la teva aportació!

   M'agrada

   • Moltes gràcies per la resposta. Ja investigaré aquestes dues opcions que suggereixes a veure si trobo el que busco. Salutacions cordials.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s