Carta de la Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya

Avui els pastors i pastores de Catalunya ens demanen difondre la seva carta que val molt la pena llegir, sense cap dubte cal escoltar i treballar conjuntament pel bé dels ramats del nostre territori.

Font: intranet-nova.uab.es

 

El sector ramader som i el fem, totes aquelles persones que dia rere dia treballem amb els animals i ens els estimem. La nostra convivència completa amb els nostres ramats i el coneixement en profunditat de l’ofici a través de l’experiència, creiem que atorga una ferma validesa al pes dels nostres arguments i opinions sobre tot allò que afecta als nostres animals. Per que, al cap i a la fi, els que patiran les conseqüències negatives són el bestiar.

Així doncs, des de la Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya volem expressar la nostra opinió en quant a un tema candent i d’important afectació al nostre sector. Un tema, el qual no ha sortit als mitjans d’informació ni sembla que hi hagi gaire interès en fer-ho.

Creiem que el fet que no hagi sortit als mitjans té una gran relació en la pressió que estem rebent de part de l’administració per a efectuar l’ordre vacunació massiva contra la llengua blava. Creiem que el departament s’està dotant d’estratègies poc ètiques per a pressionar-nos un per un, a efectuar la vacunació. Argumenten que “el sector hi està a favor de vacunar”…. però qui és realment el sector? Aquells que seuen en una taula?

Els pastors i pastores, sabem dels hiverns llargs i durs, on els nostres ramats tenen un aspecte esprimatxat, esperant els brots verds de la primavera. Sabem que un hivern sense pluja, és més llarg que un dia sense pa, i els nostres ramats no estan en condicions òptimes per superar els sotracs que suposa qualsevol vacunació. Els pastors i pastores, sabem que el mes entrant és un més de naixença, una època de criar i per tant sabem que bona part del nostre ramat està en període de gestació.

Els pastors i pastores, sabem que la vacunació contra la llengua blava és agressiva, tot i que diguin que aquesta no. Tenim memòria i no oblidem. No oblidem les vacunacions d’anys enrere que deixaven un nombre elevat de baixes als nostres ramats. Ramats sencers varen morir el 2008, no volem un altre episodi com aquest. Nosaltres, ens estimem els nostres ramats. No volem estar d’acord en una vacunació que ens matarà animals.

Creiem que l’ordre emesa, de vacunar tots els caps de bestiar oví i boví en un radi de 100km a la frontera amb França, és exagerada. Una ordre que lluny d’evitar perjudicis en els ramats, obligant a tots els caps de bestiar oví i boví de 27 de les 42 comarques catalanes, portarà morts assegurades per la mala aplicació de la vacuna, a corre-cuita per complir amb el termini que acaba el 30 d’abril. S’estimen unes 800.000 vacunes, però, quantes d’aquestes són realment necessàries?

La Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya, lluny d’ésser passius en tot allò que ens afecta, volem remarcar la nostra oposició a la vacunació sistemàtica, el nostre descontentament a la invisibilització de la qüestió i el nostre rebuig a les pressions des de les administracions encarregades de dur a terme l’ordre.

Per últim demanem, que si en última instància es demostra la presència de llengua blava al territori, la aplicació de la vacunació es faci de la millor manera possible. Respectant els dies entre vacunacions i indemnitzant tot els costos derivats de la aplicació de la vacunació, les morts del bestiar i els efectes secundaris.

Signat per les 100 representants de la Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya, Divendres 22 de Gener de 2016.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s