Els iogurts de l’antiga farmàcia Codina

Aquest cap de setmana sóc a Caldes de Montbui, indret que em duu records de la meva vida universitària, doncs les pràctiques les realitzàvem a Torre Marimón, finca ubicada a les afores de la localitat. Caldes és un poble curiós, les fonts brollen aigua molt calenta (74ºC)  i diversos balnearis situats al centre l’utilitzen per a fer teràpies beneficioses per cos i ment. Però també compta amb un altre fet insòlit:  l’origen del iogurt a la farmàcia Codina.

Al museu Thermalia del poble hi varem trobar una exposició dedicada als iogurts Codina. L’exposició és breu: material de laboratori, envasos, lleteres i plafons informatius i un audiovisual amb el senyor Codina i el transportista de l’època. L’avi Codina va importar l’idea dels iogurts d’un viatge d’estudis a Bulgària on va observar que l’usaven com a “aliment-medicament” per a trastorns digestius, el més semblant als actuals probiòtics tan de moda a l’actualitat.

Vàries anècdotes del vídeo em van sorprendre: el transport amb l’autobús de línia dels iogurts que es distribuïen en farmàcies del Vallès i Barcelona, l’ús exclusiu dels iogurts com a aliment guaridor, la cura del farmacèutic de les soques bacterianes per a sembrar a la llet i per últim; l’abandó de la producció iogurtera degut a la davallada de la qualitat de la llet per canvis en l’alimentació i maneig de les vaques.

Us en fem cinc cèntims amb imatges, però si passeu per Caldes (el poble que bull! com diu el seu logotip) aneu a veure l’exposició abans del 7 de gener,  val la pena!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s